Over ToBee

Even voorstellen – mij naam is Tobias Roelofs – en sinds 2020 maak ik bijenhotels om met name de solitaire bijen een handje te helpen. Uit voorliefde voor de natuur en houtbewerking ontstond ToBee. Het doel van ToBee is om meer mensen bewust te maken hoe waanzinnig wonderlijk en interessant de natuur eigenlijk is en wat wij kunnen doen om specifiek bijen een beetje te helpen. Met dit stuk bewustwording draagt ToBee bij aan een duurzamere wereld terwijl het ook ontzettend leuk om met metselbijen bezig te zijn.

januari, 2020

De start.

Alles begint met een eerste stap – een website opgezet en bezig met het uitwerken van de eerste ToBee bijenhotel concepten. Uiteindelijk gekozen voor een concept met plankjes om zelf te kweken of bamboe

januari, 2020
april, 2020

Het voorjaar.

De eerste huisjes gemaakt. Uiteindelijk gekozen voor een concept met plankjes om zelf te kweken of bamboe. De interesse in metselbijen blijkt groot. Hoe leuk om met resthout en plexiglas dit soort duurzame huisjes te maken. In de tuin vliegen de eerste metselbijen intussen af en aan tussen de bloezems en de ToBee nestkast.

april, 2020
juli, 2020

De zomer.

De eigen kweekkast met gefreesde plankjes is erg succesvol en zit bijna vol. Dagelijks tellen hoeveel bijen er bezig zijn om de gangen te vullen was een heerlijk tijdverdrijf tijdens de koffiepauze. Inmiddels vliegen er geen bijen meer.

juli, 2020
oktober, 2020

Tijd om te oogsten.

Nu het kouder en natter wordt tijd om de bijencocons te oogsten. Uiteindelijk blijken er 430 cocons in de nestkast te zitten. Na deze gewassen te hebben netjes in de koelkast met een bakje water voor de luchtvochtigheid.
Tevens begonnen het het nieuwe concept van een ToBee Observatiehotel.

oktober, 2020
januari, 2021

Winter

De cocons van de metselbijen liggen te wachten op het voorjaar. Tevens een mooie tijd om wat nieuwe huisjes te maken en ontwikkelen zoals de observatielade.

januari, 2021